Kuvateksti

Crystal Jäinen Jänkä " Nästi"

synt. 20.2.2017 FI19295/17

isä: Villi-Joikhu Oma Apu (Pentti) FI44969/14
Emä: Villi-Joikhu Salaviekas (Lulu) FI47845/11

  • Lonkat: C/C
  • Kyynärät: 0/0
  • Polvet: 0/0
  • Silmät: Terveet
  • Selkä: VA0 (normaali), SP0 (puhdas), LTV0 (normaali)

Lisää kuvia Nästistä Täältä

  • Pompen: TERVE polveutumisen perusteella
  • Prcd-Pra: TERVE polveutumisen perusteella
  • DM: N/DM (kantaja)
  • IFT122-PRA: testattava

Nästi eli Crystal Jäinen Jänkä on keskikokoinen ja sporttinen uros. Nästillä on hyvälaatuinen, hieman karkea ja varsin maltillinen turkki. Nästi viihtyy erinomaisesti pakkasessa, eikä sillä ole ollut vaikeuksia kesähelteilläkään. Kesäturkki on huomattavasti kevyempi ilman pohjavillaa ja talvella paksun turkin kanssa tassuissa on hienot töppöset. Se liikkuu vaivattomasti ravaten ja juoksee hyvin kovaa. Se on ketterä ja jäntevä, ja hyppää tarvittaessa korkealle. Nästi tykkää myös uida.


Nästi on leikkisä ja utelias koira, joka mielellään osallistuu kaikkeen. Se onkin helppo ottaa mukaan esimerkiksi ravintoloihin ja höyrylaivaristeilyille. Se suhtautuu tilanteisiin niiden vaativalla vakavuudella, mutta silmäkulmasta löytyy pilkettä ja silloin tällöin poika hassuttelee huolella. Nästi on vilkas ja tarvitsee väsyttävää puuhaa. Hihnalenkit eivät ole pojalle tarpeeksi, joten juoksemista, kiipeämistä ja jumppaa sekä kropalle että mielelle täytyy olla lisäksi. Se viihtyy myös itsekseen ja takapihalla se viettää aikaa lintuja ja naapureita katsellen. Nästi ei reagoi ääniin haukkumalla eikä se vahdi kotia äänellään. Posti saa tulla ja ovikello soida. Nästi haukkuu lähinnä leikkiessä tai se saattaa haukahdella kaivatessaan huomiota. Nästi on käynyt luonnetestissä saaden kokonaispisteet +127 ja laukausvarma, kaikki osa-alueet plussan puolella. Se ei ole herkkä kovillekaan äänille tai erikoisille alustoille ja menee ihmisen kannustamana riippusilloille ja jyrkkiin portaisiin. Nästillä on kyky toimia itsenäisesti, mutta se on myös tyytyväinen ihmisen ohjauksessa ja tiukan paikan tullen se kysyy vahvistusta toiminnalleen.


Nästi on jo pienestä asti paljon reissannut retkikoira ja erinomainen vaelluskaveri. Se löytää aina polut ja kulkee väsymättä taukopaikalta toiselle. Nuotion äärellä se lepää ja tuijottelee tulta omissa ajatuksissaan. Nästin kanssa harrastetaan viikottain rally-tokoa ja satunnaisesti käydään paimentamassa lampaita. Paimentaessa Nästillä on hyvin selvä vietti, josta se onkin saanut kehuja. Se kiertää laumaa tehokkaasti ja käyttää apunaan ääntä ja liikettä. Paimennuksessa ollaan vielä hyvin alussa ja vielä työstetään Nästin innon säännöstelyä. Nästi on kuitenkin paimennettaviaan kohtaan varsin kohtelias. Rally-tokossa Nästin lemppariliike on peruuttaminen, jonka se suorittaa aina häntää heiluttaen.


Nästillä on ollut kerran pentuna silmätulehdus. Nuorempana oli ajoittaista ripulia, jota esiintyi pahimpien hormonimyllerrysten aikaan. Vatsa rauhoittui murrosiän jälkeen. Kuppiin voi kyllä laittaa vaikka mitä rustoluista kotiruokaan, eikä ruuasta ole aiheutunut ongelmia. Nästi ei ole ahne, vaan syö lähinnä tarpeeseen. Nästiltä on kuvattu kyynärät, selkä ja lonkat sekä tutkittu polvet ja silmät. Myös geenitestit on tehty. Lonkat on maljoista hieman matalat, mutta siistit eikä löysyyttä ilmene. C/C-lonkista huolimatta Nästin lonkkaindeksi on 104 (marraskuu 2019).


Nästi suhtautuu muihin uroksiin lähtökohtaisesti torjuvasti, mutta hajuraon säilyessä suurempia ongelmia ei ole. Pentuja kohtaan se on hyvin pitkämielinen ja aikuismainen, vaikka leikkiikin mielellään. Nartut on lähes poikkeuksetta pojan mielestä ihania, mutta herrasmiesmäinen käytös luonnistuu hienosti. Nästillä on saalisviettiä ja juoksevat jänikset ja peurat kiinnostavat kovasti. Se ei tästä huolimatta etsi eläimiä esimerkiksi lenkillä ja antaa olla, kun matkaa jatketaan. Nästi tervehtii vieraat ihmiset, mutta ei välttämättä innostu heistä. Pienten lasten kanssa Nästi on rauhallinen ja se istuu mielellään rapsutettavaksi. Ei haittaa, vaikka silittäjä ei ihan osaisikaan.


Nästin työteliäs puoli on vilkkaudesta, uteliaisuudesta ja energisyydestä johtuva kiire. Se saattaa vetää hihnassa ollessaan innoissaan tai halutessaan päästä johonkin. Nästillä meni pentuna melko kauan oppia kulkemaan hihnassa vetämättä, ja sitä esiintyy edelleen jonkin verran. Hihnakäytöksestä joutuu välillä muistuttamaan. Kiire jää kuitenkin matkalle ja Nästi rauhoittuu nopeasti, kun päämäärään on päästy. Nästi tarkkailee ympäristöään hyvin aktiivisesti, jolloin keskittymisen kanssa voi välillä olla hankaluuksia. Harjoittelulla kontaktin saaminen on parantunut paljon myös vaikeammissa tilanteissa.


Kaikkiaan Nästi on valovoimainen persoona, joka hurmaa vekkulilla olemuksellaan. Sillä on hieno taito kehittää jokaisen itselleen tärkeän ihmisen kanssa joku aivan erityinen juttu, mitä se ei välttämättä tee muiden kanssa. Nästi saa ihmiset tuntemaan itsensä erityiseksi, ja siksi siihen niin helposti rakastuukin.