2020 suunnitelmat

18.6.2020

Mindyn sulhanen vaihtui, kun yrityksestä huolimatta astutus Binillä ei onnistunut. tänään kävi sitten varasulho Villi-Joikhu Kuuraparta (Kuura), poika astui Mindyn tosi nopeasti, nyt sitten jäädään odottamaan tuottaako tama tulosta.

Tässä nämä yhdistelmät nyt vihdoin ovat. Karma ja Silu astutetaan loppukesästä/alkusyksystä. Mindyn juoksua odotellaan. Ashen astutis lähipäivinä.

 1. Puurattaren Vappuaaton pirskeet (Urho)x Crystal Mamman pikkuriiviö (Silu)
 2. Kaarnatakan Cousteau (Santtu)x Crystal Katajan kaunis kuiskaus (Karma)
 3. Crystal Jäämies (Jedi) x Seitavuoren kaunis kuvajainen (Ashe)
 4. Villi-Joikhu Kuuraparta (Kuura) x Crystal Smaugin Jalokivi (Mindy)
 5. Crystal Pihlajamarjan Popsija

2021 suunnitelmia

Kaikki 2021 pentueet on vielä urosten osalta auki. Pentueiden toteutumiseen vaikuttaa myös se miten juoksuja tulee ja millaiset terveystulokset tytöille saadaan.

 1. Crystal Auringon Lämmin Henkäys (Luna) 26.2.2021 jälkeen
 2. Crystal Kelmienkartan Kulkija (Nami)
 3. Crystal Valon Viehkeä Veitikka (Hymy) 9.8.2021 jälkeen
 4. Crystal Valon Viestin Viejä (Rosina) 9.8.2021 jälkeen
 5. Crystal Sumuvuoren Samoaja (Saaga) 16.9.2021 jälkeen


*****************************************************************
Rentoreiska MANU
Manu on aivan mahtava tyyppi, hän on aina siellä missä ihminenkin. Rakastaa huomiota ja rapsutuksia, syliinkin tunkee jos vain luvan saa tulla! Ei ole riistaviettinen, eikä oikeen nirsokaan mutta ei rohmukaan. Yksin ollessaan syö silloin kun on nälkä mutta toisen koiran

vieressä ollessa syö kupin tyhjäksi. Manu ei oo koskaan käynyt eläinlääkärissä muutakuin rokotuksilla, täysin terve ollut koko ikänsä. Ei ole haukku herkkä, mutta kun leikittäessä oikein innostuu niin vähän ääntäkin löytyy. Manu asustaa toisen uroksen ( Alaskan mlamuutin) kanssa ja yhteiselo sujuu ongelmitta. Meillä myös kissoja ja muutama vuosi sitten oli myös hevosia ja kaikkien kanssa on ollut kaveri. Manu pysyy vapaana pihalla, ei takuuvarmana lähde reissailemaan itsekseen ja pienellä vihellyksellä rientää luokse. Manu on äärimmäisen kiltti, rehellinen, ja lojaali persoona. Kaikki rakastavat Manua Erittäin
kuuliainen ja nopea oppimaan. Rakastaa pitkiä lenkkejä ja on mahtava kaveri vaikka sienimetsällä. On lasten kanssa mainio, häntä saa halia ja pussata, mutta jos meno käy hurjaksi nii vetäytyy rauhassa sivummalle. Mutta lyhyesti sanottuna Manu on koko universumin helpoin , ihanin, rakkain ja söpöin koira. Kaikki rakastavat Manua.

**********************************************************************

Seitavuoren Kaunis Kuvajainen ASHE:

Ashe asustaa pääsääntöisesti tyttärieni Kiran ja Kristinan luona, perheeseen kuuluu myös meidän Kainkoira Akali ja Ashen tytär Nami. Ashe on hyvin pehmeä narttu, rakastaa kaikkia ihmisiä ja koiria. alistuu ja menee kaikkien edessä selälleen, ennen kuin alkaa kinaamaan toisten kanssa, samalla toinen pääsee häntä vaivatta nuuskimaan. Ashe ei ole tippaakaan agressiivinen, päinvastoin. Aavistuksen saisi neiti olla kovempi. Leikkii meilellään. Namia Ashe hoita edelleen kuin pientä pentua, puhdistaen hänen aina lenkin jälkeen. Aina kun meillä on pentuja, toimi Ashe heille oikeana leikkimammana, hoitaa ja leikkii, antaa pentujen retuuttaa itseään. Ashe innostuu aina kun tehdään jotain kivaa. Tuntuu ettei väsy millään, virtaa löytyy vaikka muille jakaa. Ashe on myös todella hyvä syömään. Vastaan tuleville koirille pitää aina vähän haukkua, ei siksi että olisi vihainen, vaan että toinen tulisi hänen kanssaan leikkimään. Ashe välillä hieman jännittää uusia tilanteita, erikoisesti kaikki ihmeellinen esim. jätesäkki lenkkipolulla tms. saa tytön epäileväksi, mutta kun hieman rohkaisee, menee tutustumaan ja tutkimaan kummajaista. Nyt vanhemmiten on Ashe kuitenkin saanut paljon itsevarmuutta lisää. Ashe on ihana ja helppo koira.

***********************************************************************

Puhuri: (Puhurin käyttö siirtyy myöhempään)

Puhuri on luotneeltaan tottelevainen, aika tomera kun ryhdytään tekemään jotain, muuten rauhallinen, harkitseva. Jännittää lapsia, sillä on yksi huono kokemus ja hänen mielestään ne kaikki on nyt sitten arvaamattomia. Lähinnä vaan haukkuu lapsille, en edes tiedä haukkuuko

pelosta vai siitä että ei oikein tiedä mien pitäisi toimia. On hirvittävän ihana luonteeltaan. pystyy pitää vapaana maalla ja metsässä. Kaupunkeihinkin tottunut, mutta siellä pitää ohjailla paljon enemmän että kuinka siellä tulisi toimia. Ärisee siis vastaantulevile
innokkaasti, ei kestä oikein toisia uroksia, sillä ei ole ollut tekemisissä kuin narttujen kanssa. Puhuri on aika pieni, mutta lihaksikas. painaa 16 kiloa. Ei tykkää turhasta kosketuksesta, tassut ovat arat ja hännänkään päälle ei saa yhtään astua, joten välillä hoitotoimenpiteet ovat haastavia. Ei viihdy yksin ulkona, tykkää olla ihmisten seurassa, mutta on hyvin itsenäinen kuitenkin. lempinimi on jyrä. juostessaan jyrää kaiken alleen.

****************************************************************

Crystal Pikkuriiviö SILU:

Silu on luonteeltaan aika rohkea, oppii temppuja nopeasti ja on perso nameille. Tulee toimeen useimpien koirien kanssa, yleisesti uroskoirien kanssa tulee paremmin toimeen (riippuu koirasta). Kotona tuttujen ihmisten luona on rauhallinen ja lempeä, niinkuin äitinsä Juno.
On alkanut pelkäämään vieraita ihmisiä ja lapsia, mutta kun oppii luottamaan ihmiseen, on kiltti ja rauhallinen.Hieman itsepäinen, dominoiva ja vahtiviettinen.

*********************************************************************

Puurattaren Vappuaaton Pirskeet URHO:

Utelias, tarkkaavainen, kiltti, hieman itsepäinen ja perso ruualle. Ulkona täynnä energiaa (vaikka välillä pitää vähän houkutella Lähtemään), usein sisälläkin mutta osaa onneksi myös rauhoittua omaan petiin, sohvan alle tai parvekkeen oven eteen - oikeastaan kaikkialle mistä pystyy pitämään laumaa silmällä ennen nukahtamista. Ei hauku sisällä. Silminnähden nauttii vaelluksista ja pidemmistä retkistä metsään, eirähise muille koirille vihaisena mutta välillä halu leikkiä tai päästä moikkaamaan kasvaa niin kovaksi että kurkusta karkaa haukku jostoinenkin. Ohitukset parantuneet huomattavasti iän myötä. Koirapuistoissa tullut toimeen kaikkien kanssa. Tosi luottavainen ja yhteistyökykyinen, antaa käsitellä ja ottaa syliin, myös vieraiden ihmisten. Ei pelkää kovia ääniä yleisesti, esim. ilotulituksille tai yksittäisille ohiajaville autoille ei korvaansa lotkauta, mutta vilkkaamman liikenteen pauhu hieman jännittää. Viisas ja nopea oppimaan halutessaan.. Välillä tekisi asiat mieluummin omalla tavallaan mutta rajojen kokeilujen jälkeen on kuitenkin tähän asti tehty kuten ihmiset haluavat.

**********************************************************************

27.8.2019

Taiga ja Nami on molemmat kantavia.

***********************************************

3.8.2019

Myös meidän Nami on nyt astutettu. Pentujen laskettu aika on 28.9.

*************************************************

25.7.2019

Kun nuo tämän vuoden suunnitelmat meni totaalisesti uusiksi, päätin aikaistaa Taigan (Crystal Valkea Velhotar) astutusta, eli astutin Taigan omalla kasvatillani Tuiskulla (Crystal Homma Hoidetaan), Taigan juoksut alkoivat hieman aiemmin kuin oletin, mutta nyt on astutettu ja laskettu aika on 19.9.2019. Taiga on jalostuslaina narttu.

Yhdistelmä on jalostustoimikunnan hyväksymä.

*****************************************************

14.7.2019

Nyt kun kaikki asiat menee toisin kuin mitä on suunniteltu tulee astutus hommiin uusia kuvioita. Niistä hieman tarkemmin ensi viikolla.

*******************************************************

9.7.2019

Tämän vuoden 2019 Suunnitelmat on mennyt totaalisesti uusiksi. Koska Ashe ja Silu siirtyy ensivuoteen, olen ajatellut että voisin astuttaa Namin lisäksi yhden jalostuslaina nartun. Tämä toteutuuko se, riippuu ensi viikon tapahtumisista ja siitä ehditäänkö uroksen silmätarkki uusia. Tästä lisää myöhemmin. Näin loma-aikaan ei kaikki ole niin yksinkertaista.

Molemmat yhdistelmät on jalostustoimikunnan hyväksymiä.

Pihlan laskettu aika on 21.7.

Bellan laskettu aika on 11.8.

*******************************************************

4.7.2019

Olen nyt päättänyt astuttaa meidän Namin seuraavista juoksuista, nuo kaksi muuta narttua kun nyt siirtyy ensi vuoteen. Eli Nami (Crystal Kelmienkartan Kulkija) astutetaan Santulla (Kaaranatakan Cousteau) Namin juoksut alkaa arviolta elokuussa.

Santtu on rauhallinen tapaus. Tykkää ihmisistä ja lapsista. Rapsutukset ja huomion antaminen on Santulle tärkeitä, ei niinkään leluilla leikkiminen. Omalla pihalla viihdyttää itseään haukkumalla kaikki ohi ajavat autot ja naapurit jotka kävelevät liian lähellä sen reviiriä, eli on hyvin reviiritietoinen poika. Lenkillä on kova haistelemaan toisten koirien viestejä. Ei vedä remmissä, vaan enemmänkin sitä joutuu vetämään, kun hajut kiinnostaa. Tykkää ja tulee toimeen lähes kaikkien koirien kanssa.

Tämä yhdistelmä on jalostustoimikunnan hyväksymä.

**********************************************************

14.6.2019

Meillä sitten kaikki neljä narttua teki juoksut kolmen viikon sisään, joten nyt on Pihlan lisäksi astutettu Bella. Bella menee ultraan 8.7., sitten tiedetään tuleeko meille kahdet pennut. Pihla oli kantava, ultrassa näkyi 5 pentua.

***********************************************************

16.5.2019

Silulle alkoi juoksut. Nämä juoksut alkoivat pikkuisen liian nopeasti Pihlan jälkeen, joten Silun pentue ei nyt toteudu. Odottelen Ashelle juoksuja ja mahdollisesti kolme pentuetta samaan aikaan on aivan mahdoton ajatus, jos olisi pari viikkoa myöhemmin alkanut, niin silloin olisin voinutkin Silun myös astuttaa.

**********************************************************

7.5.2019

Pihlalla vihdoin alkoi juoksut. Nyt vain toivotaan että astutukset menee hyvin.

Kodan luonnekuvaus lisätty, kuten myös kuvat pojasta.

**************************************************************

30.4.2019

Meillä on tullut hieman muutoksia suunnitelmiin koska juoksuja on pantattu ihan urakalla.

 • Pihlalle ei vielä ole juoksuja kuulunut, niitä odotellaan edelleen
 • Nalan jätän tästä nyt olevasta juoksusta astuttamatta ja toivottavasti astutus olisi mahdollinen seuraavasta juoksusta
 • Saattaa olla että Nami (Crystal Kelmienkartan kulkija) astutetaan seuraavasta juoksusta. Tässä sulhanen on Kaarnatakan Costeau

2019 Pentuesuunnitelmat


Viivi on astutettu, ultra oli positiivinen, laskettu aika 28.2.
KAIKKI VIIVIN PENNUT ON VARATTUJA

Alla omistajan kuvaus koirastaan :)

Crystal Tupsutukka VIIVI:

Viivi on hyvin miellyttämisenhaluinen, iloinen ja leikkisä koira.
Hyppäisi puuhun miettimättä ja luottaa omistajiinsa täysin. Viivi asuu
puolisiskonsa Säden kanssa, luonteeltaan nämä ovat kuin yö ja päivä.
Viivi voi olla aluksi varautunut tuntemattomia ihmisiä ja koiria kohtaan
mutta ystävystyy nopeasti hetken tutustumisen jälkeen. Viivi ilmoittaa
oudoista äänistä ja lenkillä vastaantulevista koirista, ei kuitenkaan
hauku turhaan. Lapsista Viivillä ei ole paljon kokemusta mutta pihalla
voi alkaa niitä paimentamaan haukkumalla. Kotona neiti seuraa
omistajiaan ja harvoin joutuu istumaan yksin sohvalla ennen kun Viivi
tulee viereen tai kutsuu leikkiin. Neiti osaa myös itsekseen leikkiä,
onneksi vain sallituilla leluilla. Pysyy hyvin vapaana metsässä ja tulee
hyvin luokse, seuraa omistajiensa liikkeitä koko ajan. Kesäisin tykkää
uida meressä ja talvella lumihangessa. Viivin kanssa ollaan harrastettu
arkitokoa ja kokeiltu agilityä, näihin lajeihin neidillä olisi hyvin
potentiaalia jos vain omistaja haluaisi näihin lajeihin panostaa.


Crystal Vinksin Vonksin VÄINÖ:
Väinö on reilu 2 vuotias pienikokoinen uros, painoa n15,5 kg. Väinö
on kiltti, helppo käsitellä mutta melko äänekäs. Luonteeltaan Väne on
melko vilkas, ärhentelee toki uroksille mutta mielestäni on enemmän
pehmeä kuin kovaluonteinen. Reagoi asioihin yleensä haukkumalla. Väinö
rakastaa palloja ja on kova uimaan. Kokeilin Väinön kanssa alta vuoden
ikäisenä lammaspaimennusta joka sujui ihan mukavasti, ei jahdannut tai
haukkunut vaan keskittyi työhön.
Väinön kanssa on harrastettu
perustottelevaisuutta, kokeiltu noseworkia, nykyään reenaillaan omaksi
iloksi keskisuomen paimensukuisten omissa reeneissä mitä milloinkin.

***************************************************************

Crystal Puolukka poski PIHLA:

Pihla on kiltti ja rauhallinen, joka rakastaa rapsutuksia ja läheisyyttä.
Lempipaikka on sohvalla ihmisten kainalossa. Vauhtia myös kuitenkin
löytyy, varsinkin ulkona ja Pihla onkin aina valmis leikkiin. Suosikki
leikki on pallon haku ja köyden veto. Pihla tulee hyvin toimeen kaikkien
kanssa vauvasta vaariin, kissasta hevoseen. Pihla suhtautuu hieman
varovasti uusiin asioihin, mutta sopeutuu nopeasti tilanteeseen kuin
tilanteeseen. Pihla oppii nopeasti uusia temppuja ja on tottelevainen,
iloinen tyttö. Pihla ei juuri hauku.

Pihla asuu laspiperheessä.

******************************************************************

Nereaneidon Tarina Kodasta KODA:

Koda on 23.12.2015 syntynyt upea pakkaus rakkautta ja energiaa. Koda asuu omakotitaloalueella kahden muun koiran ja kahden kissan kanssa.
Koda viihtyy loistavasti vieressä makoilemassa tai sylissä. Rapsutuksista nautitaan selällään nauttien. Sisällä kotona oleskellessa Koda rauhoittuu makoilemaan keskeiselle paikalle. Vieraat tulijat ilmoitetaan samoin kerrotaan päivän kuulumiset kun perhe tulee kotiin. Lyhyesti selvästi. Koda viihtyy autossa ja mökkimatkoilla veneessä. Koda ei ole herkkävatsainen ja on kaikki ruokainen. Helposti hotkii kiireissään. Hoitotoimenpiteet kuten harjaus ja kynsienleikkaus ovat sujuneet aina hyvässä yhteishengessä samoin rokotukset ja koirahieronta. Koda on kulkenut heti alusta pentutreffeillä, tottelevaisuuskursseilla, doboilu on tuttua, rally-tokokurssejakin on käyty. Koda pitää vedestä ja koira uimalassa innostui uimaan. Ojissa tykännyt aina mahdollisuuden tullen loiskutella. Kodan päälaji on agility, jota treenaa 14v ohjaajansa kanssa (aloittaneet syksyllä 2016).Kodalla on RTK1 ja agilityssa saivat juuri luvan nousta 2.luokkaan. Koda nauttii treeneistä ja palkkautuu niin herkuilla kuin leluilla. Yhdessä tekeminen on parasta. Koda on ollut paimentamassa nautoja ja lammaspaimennukseen on osoittanut taipumusta. Pennusta asti Koda on tottunut kulkemaan metsissä ja pelloilla ulkoilemassa. Kodalla ei ole kovin voimakasta riistaviettiä vaikka peurat ja hirvet kiinnostavat ja haukutaan. Hevoset ovat tuttuja ja viihtyy hyvin tallilla ja juoksulenkeillä joissa seurana hevonen. Talvisin on vedetty pulkkaa ja potkukelkka.
Koda on iloinen ja innokas poika joka on valmis toimintaan. Kiihdyttävien harrastusten vuoksi taito rauhoittua kotona ja rentoutua on tarpeen.

*********************************************************************

Crystal Namupala BELLA:

Bella on todella ihmisrakas ja sosiaalinen neiti, joka viihtyy kainalossa rapsutettavana. Kotona rauhallinen eikä hauku, mutta ulkona energiaa riittää. Palloleikit ovat se ehkä kaikkein kivoin juttu. Bella on hyvin rohkea sekä itsenäinen eikä eteemme ole vielä osunut pelottavia tilanteita (no ehkä autolla ajelu, kun on jäänyt vähäiseksi). Bella asuu lapsiperheessä ja ulkona ollessa lapsia pitää paimentaa aktiivisesti. Neidin iän karttuessa nöyryyttä on alkanut löytymään myös ja samalla olen oppinut luottamaan tähän tyttöön päivä päivältä enemmän. Osaa rajansa eikä lähde pihalta portin ollessa avoinna.

Crystal Kultasieppi HEMMO:

Hemmo (Crystal Kultasieppi) on kohta kaksivuotias iso ja komeaturkkinen
parkkidomino uros. Se on laumassamme pahnanpohjimmainen, jota johtaa
paitsi lapset ja aikuiset, myös sitä puolitoista vuotta vanhempi
lapinkoira Ukko. Hemmo on jo aikaa sitten ohittanut Ukon koossa, mutta
alistuu silti mukisematta Ukon komentoon. Hemmo on isokokoinen, mutta
ylipainoa ei ole. Ruuan kanssa ollaan kuitenkin aika tarkkoja, koska
pohjatonta ruokahalua tuntuu löytyvän.
Hemmo on äärimmäisen ihmisrakas ja ottaa välittömästi uudet ihmiset ja
koirat ystävikseen. Hihnassa Hemmo komentaa vastaantulevat koirat ja
uroksille vähän rähjääkin, mutta irtiollessa tulee hyvin toimeen
kaikkien kanssa.
Hemmo on hieman omapäinen ja erittäin mukavuudenhaluinen, joten
kouluttaminen on ottanut aikaa. Miellyttämisenhalua ei siis kovin paljon
ole. Hemmo luottaa siihen, että ihmiset rakastavat häntä ehdoitta ja
sen mielestä ihmisten kuuluisikin käyttää aikansa lähinnä rapsuttamiseen
ja koirapuistokäynteihin.
Hemmo on lapsirakas ja antaa eri ikäisten vanuttaa itseään ja vaikka
tutkia korvat ja hampaat. Kotona se viettääkin paljon aikaa koululaisten
ja heidän kavereidensa sylissä sohvalla.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Puurattaren Vappuaaton Pirskeet URHO:

Utelias, tarkkaavainen, kiltti, hieman itsepäinen ja perso ruualle. Ulkona täynnä energiaa (vaikka välillä pitää vähän houkutella lähtemään), usein sisälläkin mutta osaa onneksi myös rauhoittua omaan petiin, sohvan alle tai parvekkeen oven eteen - oikeastaan kaikkialle mistä pystyy pitämään laumaa silmällä ennen nukahtamista. Ei hauku sisällä.

Silminnähden nauttii vaelluksista ja pidemmistä retkistä metsään, ei rähise muille koirille vihaisena mutta välillä halu leikkiä tai päästä moikkaamaan kasvaa niin kovaksi että kurkusta karkaa haukku jos toinenkin. Ohitukset parantuneet huomattavasti iän myötä. Koirapuistoissa tullut toimeen kaikkien kanssa. Tosi luottavainen ja yhteistyökykyinen, antaa käsitellä ja ottaa syliin, myös vieraiden ihmisten. Ei pelkää kovia ääniä yleisesti, esim. ilotulituksille tai yksittäisille ohiajaville autoille ei korvaansa lotkauta, mutta vilkkaamman liikenteen pauhu hieman jännittää. Viisas ja nopea oppimaan - halutessaan.. Välillä tekisi asiat mieluummin omalla tavallaan mutta rajojen kokeilujen jälkeen on kuitenkin tähän asti tehty kuten ihmiset haluavat.